TAHMİN UYARI



Eski uygarlıklardan günümüze, insanoğlu gelecekte oluşabilecek ve olumsuz sonuçlar doğuracak olayları tecrübeleri ile birlikte gözlem ve verilerle değerlendirerek önceden bilmeye çalışarak etkilerini önlemeye çalışmıştır. Doğada bir düzenin var olduğunu anlayan insanoğlu, olayların belirli koşullar altında periyodik olarak gerçekleştiğini anlamıştır. Kıştan sonra baharın geldiğini görmüş, mevsimlere paralel zaman kavramı geliştirmiştir.

Tahmin uyarı; gelecekte meydana gelecek ve olumsuz sonuçlar doğuracak bir olayın ortaya çıkışının verilere dayanarak kesin olarak ifade edilmesi ya da istatistiksel olarak bildirilmesi (tahmin), bu tehlikeye maruz kalacak bireylerin harekete geçmelerine ve etkin bir müdahale için hazırlık yapmalarına izin verecek şekilde zaman ve bilginin sağlanması (uyarı); ilkelerine dayanmaktadır (Baas ve ark, 2008).

Tahmin uyarı sistemleri bir çeşit ilgi zinciri olup, gelmekte olan tehlike veya tehdidin kaynağı, yeri, zamanı, şiddeti, büyüklüğü, olasılığı gibi özelliklerinin anlaşılması, yaklaşmakta olan olayların ve olası etkilerinin tahmini ve izlenmesi, resmi yetkililere ve ilgili taraflara anlaşılabilir uyarıların yapılması, uyarılara uygun ve zamanında tepki için faaliyetlerde bulunmayı kapsamaktadır (Baas ve ark., 2008).